Illatok szárnyán: interjú Kovács Katalin aromaterapeutával I.

Kérdések és válaszok az illóolajokról, használatukról, az aromaterápiáról és egy csodálatos, nagybetűs nőről, aki tudatosan halad az útján, segítve mindannyiunkat.

Valakinek zöld amouage-a van, valamelyik csajszi Epic parfümöt használ – hangzik el egy mondat közepén a felkiáltás, és már látom, hogy Kati szaglássza az irányt. Meg is találja az illathoz tartozó embert, én meg épp az állam keresem a földön. Kovács Katalin, a Ká Aromatherapy üzletasszonya talpig csinosban és harmonikus kisugárzással érkezett az interjúra, ezt a harmóniát pedig végig árasztotta magából, míg a világ legdrágább illóolaját, a sasfát szagoltatta, és a világ minden részéről mesélt történeteket arról, hol milyen legendák övezik az illóolajokat. A magával ragadó, erdélyi származású aromaterapeuta jónéhány dolgot tisztába tett az illóolajokkal kapcsolatban is.  

M. A.: Korábban idegenvezető is voltál, ha jól tudom. Hogyan jutottál el az aromaterápiáig? 

K. K.: Egy olyan időszakban lehettem idegenvezető, amikor jó volt ebben a szakmában dolgozni. Annyi, de annyi mindent tanultam, és néha nagyon vágyom vissza. Korán felismertem, hogy nekem külföldre kell mennem tanulni. Ahogy vége lett az egyetemnek, nem én kerestem a munkát, engem találtak meg a külföldi lehetőségek. Dolgoztam Belgiumban, Egyiptomban és Korfun. Az utolsó ilyen jellegű munkám Bukarestben volt, hetente repültem oda-vissza, itt találkoztam sorsszerűen az aromaterápiával is. Miután megszületett a lányom, elhatároztam, hogy tanulok az aromaterápiáról. Bementem a Panaromhoz, ahol végig jártam minden képzést.  

Az idegenvezetéshez vissza fogok térni, ötvözném a két szakmám, úgy képzelem el, hogy járnám mondjuk a tömjén útját, amikor elmegyünk egészen Salalah-ig Ománban, onnan származik a legjobb minőségű tömjén. Vagy ott eredezett az Oszmán Birodalomból, és megmaradt Törökországban a rózsa, a citrom. 

M. A.: Azóta pedig már oktatsz is? 

K. K.: Akkor kezdtem el ezzel komolyabban foglalkozni, amikor Csíkszeredába vittem a képzéseket. A szüleim és a családom Csíkban élnek, először segítettem a Panaromnak eljutni a városba. Házról-házra kopogtattam, ez adta magát, és jól is fogadtak, lassan pedig felállt egy csapat. A képzéseket az első időszakban Feller Adrienne tartotta, később már én, Adrienne és Tobai Ágota tudtával és segedelmével.  

üvegcsék, illatok

Aki nem csak magának tanulja az aromaterápiát, annak szerintem bővebb, átfogóbb anatómiai ismeret kell, ezeket igyekszem az oktatásba beleszőni, illetve a legújabb eljárásokat bemutatom. Az utóbbi szerelmeim a szén-dioxid kivonatok. Nagy molekulasúlyú anyagok, színezékek, karotinoidok, a kutikuláris viaszrétegek, savak is kioldódnak a kivonás során, egy sokkal komplexebb anyagot hozva létre. Sok növénynél ez a különbség illatban is megmutatkozik. 

M. A.: Állandóan képzed magad, mi történt a Panarom után? 

K. K.: A Panaromos iskolát elvégeztem, utána külföld felé tekintettem. Nem nagyképűségből, de kijelenthetem, hogy mindenki képzésén jártam már, aki igazán számít a szakmában. Vagy a kurzusaikon voltam, vagy vettem online órát, Ausztráliába, Mark Webbhez ugyanis sajnos nem jutottam ki személyesen. A CO2 kivonatokról tőle és Madeleine Kerkhoftól is tanultam, nála voltam is tanfolyamon Hollandiában. Azt éreztem, ezt itt Magyarországon is meg kell mutatni, ezért írtam egy tanfolyamot. Tervben van egy aromavizes képzésem is, hiszen az aromaterápia nemcsak az illóolajokról, hanem a növényi olajokról, a rügykivonatokról, aromavizekről ugyanúgy szól. 

diskurzus

M. A.: Számodra mit jelentenek az illóolajok? 

K. K.: Az illóolajokat gyakran hasonlítom a jógához, mert nekem ugyanazt tanítják: türelmet és kitartást. Ha esténként leülök szagolgatni egy illatot, az olyan, mint a yin jóga. De ha van egy lázas eset, vagy akut probléma áll fenn, amikor valamilyen fenolos vagy ketonos illóolaj kell, az olyan, mint a hot yoga, vagy egy kemény ashtanga. Amelyeket a mindennapokban használok, azok a flow vagy hatha jógához hasonlatosak. 

Amikor nem fizikai problémára készítek keveréket, hanem mondjuk roll-on parfümöt alkotok, direkt nem is nyitok ki semmilyen könyvet, mindig a megérzésemre hallgatok, ehhez persze kell egy alaptudás. Az aromaterápia egésze pedig nekem olyan, mint egy jóbarát – megvigasztal, egy mentsvár, jó rezgésekkel és energiával vesz körül. 

M. A.: Mikortól terápia az aromaterápia? 
 
K. K.: Nagyon jó, hogy az aromaterápia a reneszánszát éli, de maga a terminológia egy kicsit elhígult mára. Ha veszel egy párszáz forintos öblítőt, már ráírják, hogy aromaterápiás. Vagy elmész egy aromaterápiás masszázsra – egyszer, többet soha. Van egy ilyen szomorú része is a dolognak.  

tudomány a palackban

Az én értelmezésemben az aromaterápia az, amikor valamilyen célzattal egy meghatározott időn keresztül, folyamatos megfigyeléssel és utánkövetéssel állítok fel egy terápiás menetrendet. Egy aromaterapeuta felvesz egy anamnézist, és a kliens igényére szabva ott helyben összeállítják az aromaterápiás keveréket, az állapotát pedig hosszabb időn keresztül követik, és vélhetően valahová „megérkezik”. Persze preventíven is lehet alkalmazni a helyes masszázst vagy keverékeket, de az összes többi az valami eseti dolog, nem terápia.  

M. A.: Bárkinél bevethető az aromaterápia? 
 
K. K.: Attól függ, mi a célja vele az illetőnek. Ajánljuk mi mindenkinek, de nem mindegy, hogy felhasználóként szeretnéd, vagy foglalkozni szeretnél az aromaterápiával. Azt, hogy megtanulja használni az olajokat, konkrétan mindenkinek ajánljuk. Nem ajánljuk viszont kismamáknak az első trimeszterben és csecsemőknek, mivel a legkevesebb információnk róluk van, értelemszerűen nem kísérletezünk terhes nőkön és pici babákon. A babáknál még nem fejlődött ki sem a májuk, sem a bőrük úgy, mint egy felnőttnek, így sokkal jobban szívódnak fel a hatóanyagok, ami nem minden esetben szerencsés. 

M. A.: Hogy kezdjen el illóolajat használni a laikus? 

K. K.: Vegye meg az Aromareneszánsz című könyvet, mert kevés magyar nyelvű szakirodalom van, ez pedig egy olyan kötet, ami nem feltételez előképzettséget, bárki, aki elolvassa, foglalkozni tud otthon az aromaterápiával. 16 alap illóolajról van benne szó, 1-2 aromavízről, olajokról. Hobbi szintű, tudatosan használt aromaterápiához ez az alap. Ha kicsit utána olvasol, felvetődnek benned további kérdések. Először azért veszed meg az illóolajat, mert a náthás időszakot akarod kibekkelni, aztán rájössz, hogy a testedre, szépségápolásra is használhatod, vagy preventíven bizonyos problémákra, a háztartásban is jók, és mielőtt észbe kapnál, a paci el is szaladt veled.  

Mikor ismerkedik valaki az illóolajokkal, mindenképpen kérje legalább egy végzett aromaterapeuta tanácsát, olvasson Dominique Baudoux-tól, Elisabeth Ashley, dr. Malte Hozzel vagy Kurt Schnaubelt tollából, vagy forgassa Robert Tisserand vaskos könyvét.  

Nagyon-nagyon nehéz, hogy megtaláld a tiszta olajat, mert csak arra tudsz hagyatkozni, hogy jól körbejárod a céget, milyen reputációi vannak, elhiszed, amit mondanak. Nem vagyunk vegyészek, akik értik a gázkromatográfia nyelvét, még akkor sem, ha azt egy cég elérhetővé teszi.

Az interjú második része is hamarosan megjelenik, az MLM-es illóolajokról, a tudatos aromaterápiáról és néhány konkrét illóolajról is lesz benne szó, érdemes figyelned az oldalunkat.


Mácsadi Anni írása

Fotók: Hardy Anna, Tudaton Magazin