Hogyan gondozzunk egy árva kisállatot?

A világ olyan, amilyenné tesszük. Mégis gyakran találkozunk magukra hagyott állatokkal. Hogy történhet ez, és mit tehetünk ezután?
Forrás: Vadim B / Pexels

Azon élőlényekért, akiket befogadunk az otthonunkba, és tenyésztjük őket, vagy akaratunkon kívül szaporodnak, igenis felelősséget kell vállalnunk. Tele van velük az internet, a televízió, de még az újság is: 

„Kölyökkutyákat találtak egy dobozban az út szélén.” 

„Kiscicát találtak a hátsó kertben, az anya nem volt sehol.” 

Sokszor láthatunk ehhez hasonló szalagcímeket, viszont arról sokkal ritkábban hallani, hogy hogyan is kellene ezekről a befogadott állatokról gondoskodni.  

Nevelőszülőnek lenni korántsem olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre tűnhet. Komoly felelősséggel és odafigyeléssel jár.

Gyakran magunktól találunk ki különböző recepteket a kisállat táplálására, és van olyan is, amikor elővesszük az internetet, és az ott olvasottak alapján a legjobbnak tűnő bánásmódot alkalmazzuk. De sajnos ezek sokszor nem túl előnyös megoldások. 

Annak, aki magára vállalja ezt az igencsak tiszteletre méltó feladatot, néhány alapvető dolgot érdemes tudnia. Például számolnunk kell azzal az eshetőséggel is, hogy a kisállat, bármennyire is igyekszünk, és akármennyire helyénvalóan csinálunk mindent, mégis elpusztulhat. Ugyanis minél fiatalabb az állat, annál kevesebb esélye van a túlélésre.

De nem szabad elfelejtenünk, sosincs lehetetlen, és próbálkozni kell!  

Követendő pontok a gondozásban kismacska és kiskutya esetében: 

 • Alkalmazzunk has -és végbélmasszázst, illetve infralámpát!
 • Fontos a probiotikum adagolása!
 • Figyeljünk arra is, hogy ne etessük túl az állatot!
 • A cumiztatásnál gondoskodjunk a megfelelő fejtartásról, nehogy félremenjen a tej (a tüdőbe juthat, ez tüdőgyulladást okozhat)!
 • Minél hamarabb dajkásítsuk az állatot, illetve helyezzük a fajtársai közé, amint lehetőségünk adódik (ez a bélflóra felépülése miatt is fontos)!
Forrás: Pixabay/Pexels

Manapság többféle jó minőségű tejpótlót lehet kapni a boltokban, de ha ragaszkodunk hozzá, hogy mi magunk készítsük el a tápszert, akkor lehetőségünk van egy receptet követni:

Macskatejpótló: 

 • 700 ml tej
 • 30 g tojássárgája
 • 5 g máj
 • 255 g sovány túró
 • 10 g ásványianyag-vitaminkeverék

Kutyatejpótló:

 • 400 ml zsíros (3,6%-os) tehéntej
 • 80 g tojássárgája (kb. 2 db)
 • 50 g kukoricacsíra-olaj
 • 5-6 csepp ásványianyag-vitaminkeverék. 

A tehéntej elutasítása esetén: tejszín, húsleves, állati zsiradékok, húsliszt, csukamájolaj, kukoricacsíraolaj. 

Az alábbi táblázat segítségével összehasonlíthatjuk a tejek zsírosságát különböző fajok között!

Forrás: https://www.researchgate.net/figure/The-compositions-of-breast-milk-from-humans-and-other-animals-g-100-ml_tbl4_290492502

A felnőtt macskák obligált húsevők, ezért a tej nem tartozik a természetes táplálékuk közé. A kiscica szervezete még szépen feldolgozza az anyja által termelt tejet, de ahogy felcseperedik, elveszíti ezt a képességét. Ennek az az oka, hogy ilyenkor már nem szükséges a szervezetének laktázenzimet előállítania, amely a tejben lévő cukor, a laktóz megemésztésében nyújtana továbbra is segítséget. Egyes cicákban csak lelassul a termelődés, de vannak, amelyeknél teljesen leáll. Ezért kijelenthető, hogy a laktózérzékenység önmagában nem egy rendellenesség, hanem egy teljesen természetes folyamat következménye.

Kutyáknál különösen figyelnünk kell arra, hogy mikor van az adott fajtánál a legintenzívebb növekedés. (Erről már egy külön bejegyzést lehetne írni.) 

Mindenesetre, ha valaki arra a magasztos kihívásra vállalkozik, hogy magához vesz egy kisállatot, annak érdemes olvasgatni a témában. A legfontosabb, amit tőlünk egy befogadott állat kaphat, az a szeretet és a gondoskodás. 

„Mindig érdemes megpróbálni, még ha nem is tökéletes minden, még ha vannak is hibák. Amit meg lehet tenni, azt meg kell tenni.”
Viola Ardone

Megjegyzés: Ha árva kisállattal találkozunk, semmiképpen se felejtsük el az állatorvos véleményét és segítségét kérni!

Durgó Nikolett írása

Segítségül szolgált a cikkhez: Dr. habil Fodor Kinga PhD, állatorvos, egyetemi docens: A kedvtelésből tartott kisállatok táplálkozási módjai és táplálkozásélettana című tanulmánya.