Hipnoword – Dr. Somogyi Erika aneszteziológus-pszichoterapeuta applikációja a mindennapokra

A magyar pszichoterapeuta által kifejlesztett Hipnoword alkalmazás segíthet felkészülni a műtétekre, betegségekre, segíthet csökkenteni a stresszt

A hipnózissal kapcsolatban rengeteg tévhit kering a köztudatban, ezért egyfajta társadalmi tabuként tekintünk rá. Megfoghatatlansága miatt egyik oldalról humbug, a másik véglet szerint egyfajta külső megmentő, amely minden problémától megszabadítja a tévelygő embereket. Ezzel szemben a valóság sokkal árnyaltabb. 2020-tól már mobilapplikáció is segíti e folyamat integrálását mindennapjainkba. Erről beszélgettünk a hiánypótló Hipnoword alkalmazás egyik kitalálójával, Dr. Somogyi Erika aneszteziológus-pszichoterapeutával.

M.A.: Vegyük górcső alá a hipnózis fontosságát – a természetes hipnotikus állapot és az orvosi hipnózis közti különbség hol érhető tetten?

S.E.: Léteznek spontán módosult tudatállapotok, melyek mindannyiunk élete során rendszeresen megtörténnek, akár nap mint nap. Ilyen például az alvás is. De ébren is bármikor bekövetkezhetnek, amikor nagyon figyelünk, vagy elmélyülünk valamiben. Jellemző rájuk például, hogy ilyenkor megváltozik az időélményünk. Vagy úgy érezzük, hogy repül az idő, vagy úgy, hogy megálltak a mutatók.

Az applikáció vezetett módosult tudatállapotot hoz létre, a felhasználó és az applikációt megalkotók egyezségén alapulva, pontosan megfogalmazott céllal, szakmai szabályok keretei között.

M.A.: Az applikáción belül két fő kategória van. Meséljen ezekről bővebben; mikor melyikre érdemes kattintani?

S.E.: A „Test és lélek egyensúlya” olyan szövegeket tartalmaz, amelyek hallgatása fizikailag és lelkileg egészségesen is hasznos. Ebben a csoportban találhatók meg azok a szövegek, amelyek a normál hétköznapokban segítséget nyújtanak, kikapcsolnak, újratöltenek. Más perspektívák, új nézőpontok megtalálását és átélését teszik lehetővé. Segítségükkel könnyebben találhatunk vissza önmagunkhoz, az egyensúlyi állapotunkhoz, működéseinkhez.

A másik blokk a „Gyógyulás” címet viseli. Annak a koncepciója mentén építkezik, hogy amikor bekerülünk egy egészségügyi ellátó helyzetbe, akkor az ellátó személyzet legjobb szakmai felkészültsége, legkorrektebb hozzáállása mellett is maradhatnak megválaszolatlan kérdéseink, félelmeink, amelyekkel magunkra maradunk. Lehet, hogy elmondják a szakmai információkat, de aki bekerül, mégis izoláltnak, kicsinek és kiszolgáltatottnak érezheti magát, hiszen nem tudnak hozzá úgy odafordulni, hogy a lelkével is foglalkozzanak.

Ezek a szövegek segítenek abban, hogy betegként és egészségügyben dolgozva is egyenrangú partnernek érezhessük magunkat.

A szövegek révén tudatosíthatjuk, hogy vannak olyan részei a gyógyulás folyamatának, amelyet senki más nem tud megtenni helyettünk, és megtapasztalhatjuk, hogy képesek vagyunk tenni saját magunkért ebben a folyamatban.

A hanganyagok egy része az egészségügyben dolgozókat és más segítőket támogatja a feszültségoldást és feltöltődést szolgáló szövegekkel.

A gyógyulás könyvtárban van műtétre vagy megterhelő vizsgálatokra felkészítő szöveg (mint tüdőtükrözés, MR), mely segítségével a vizsgálat során a jobb együttműködés segíti a vizsgálat sikeres elvégzését. Tartalmaz onkológiai betegek számára írt szövegcsokrot is, végigkísérve a beteget az onkológiai ellátás lépésein. Az onkológiai betegségek hátterében nagyon gyakran fellelhetők a pszichés tényezők is. Ezek lehetnek olyan rétegek, múltbéli lenyomatok a lélekben, amelyek elvezettek oda, hogy az az ember elkezdi kiírni magát az életből.

M.A.: Nem áll fenn annak a lehetősége, hogy feltör valami, amit az ember nem tudna megoldani egyedül, terápia nélkül?

S.E.: A szövegek megalkotásánál nagyon odafigyeltünk, hogy a lehető legkisebb esélye legyen annak, hogy olyan területeket mozgassunk meg a páciens lelkében, amivel egyedül nem bír el. Olyan támpontokat építettünk a szövegbe, amelyek mindig visszavezetik a pozitív módosult tudatállapot felé. 

Ez az applikáció semmiképpen sem helyettesít egy teljes pszichoterápiás folyamatot, ezt hangsúlyozom. De segítséget nyújt ahhoz, hogy amit egyedül el lehet végezni, azt biztonságban tehesse az, aki ezeket a hanganyagokat hallgatja.

M.A.: Lefedi-e az app a szükségleteket – mondjuk azoknak, akik nem pszichózisban szenvednek, de pszichológiai támaszra lenne szükségük –, elég lehet-e az app egyfajta virtuális terelgetésként?

S.E.: Ez az applikáció szocializál is egy komplexebb, mélyebb önmagunkhoz való viszonyulásra, ezért szemléletformáló erővel is bírhat. Egy-egy egészségügyi beavatkozás előtt, a kötelező és egyébként fontos, hasznos betegtájékoztatás során számos, esetlegesen bekövetkező, riasztó, félelmetes, számunkra hátrányos, negatív kimenetel lehetőségével szembesülünk, és írjuk alá, hogy „elfogadjuk”.

Ezek nagyon erős negatív szuggesztióként hatnak, és senki mellett nem áll ott egy pszichoterapeuta, hogy segítsen feldolgozni ezek által a negatív szuggesztióként is ható, egyébként szükséges betegtájékoztató információk által keltett nehéz érzéseket. Rengeteg bennünket érő negatív hatással vagyunk képesek megbirkózni, és meg is tesszük úgy, hogy tudattalanul bekapcsolnak az énvédő mechanizmusaink. Amit nem bírnánk el, azt kizárjuk, meg sem halljuk, elfelejtjük.

Visszatérve az előző kérdésre, egy ilyen támogató applikáció esetében azt gondolom, alaptalan az a félelem, hogy ezzel bármiféle olyan nehéz helyzetet teremtenénk, ami veszélyeztetheti a hallgatót, felhasználót.

M.A.: Hogyan közelítse meg az applikációt például egy rákos beteg, egy MRI-re készülő páciens vagy egy érzelmi krízisben lévő ember?

S.E.: Van, aki szereti az utolsó pillanatra halasztani a dolgokat, és van, aki szeret alaposan felkészülni. Önmagában az applikáció használata az önismeretet is mélyíti, még ha nem is tudatosan. Aki halogató, csak az utolsó pillanatban, a kezelés előtt hallgatja meg a hanganyagot, az lehet, hogy arra jut majd, hogy „ha ezt meghallgattam volna tegnapelőtt is, meg tegnap is, még jobb lett volna.” Lehet, hogy elindul benne ezzel kapcsolatban egy önreflexió. Aki pedig alapos – amit én is javaslok –, például egy műtétre való felkészülés szövegét korábban, már a műtét előtti hetekben elkezdi hallgatni, és többször megismétli. Így lehetőséget ad magának arra, hogy a hanganyagban hallható szuggesztiók a lehető leghatékonyabban kifejtsék jótékony hatásukat. 

M.A.: Kinek van szüksége erre az applikációra?

S.E.: Mindenkinek, aki hisz abban, hogy akár egészségesen, akár betegen képes tenni saját testi-lelki jóllétéért. Egészségeseknek a relaxáció, feltöltődés, belső egyensúly megteremtése terén nyújt lehetőségeket.

Betegségek kapcsán az onkológiai betegeknek, bárkinek, akinek fájdalomcsillapításra van szüksége, hospice ellátásban, megterhelő vizsgálatokra való felkészülésben, és még… Szerintem nagyon fontos csoport a hozzátartozóké.

Azoknak a családtagoknak is ajánlom, akik rokonai egészségügyi ellátásba kerültek, de nem tartozik az életük rutinjához az applikációk használata.

Javaslom a családtagoknak, bátran ajánlják idősebb rokonaiknak. Akár le is tölthetik a telefonjukra, megmutathatják nekik, hogyan működik. Együtt megkereshetik, mi lenne jó a betegnek. Innentől már mindenki számára könnyen használható lesz, és a hozzátartozónak is lesz egy jó élménye: tudtam tenni valami fontosat, tudtam segíteni, olyat adtam a kezébe, ami akkor is ott van, és segít, amikor én nem tudok ott lenni.

M.A.: Hogyan tehermentesítheti az egészségügyet ez az alkalmazás?

S.E.: Ha általánossá válna a használata, pontosan azt az effektust tudná elérni, amit a hozzátartozókkal kapcsolatban elmondtam. Ha van egy szöveg, ami segít felkészíteni a betegeket a rájuk váró helyzetre, akkor a beteg nyugodtabban érkezik a vizsgálóba, kezelőbe, ahol nem feltétlen van mód és idő hosszas beszélgetésre. Így megelőzhetők a feszültségteli helyzetek.

Azt gondolom, nagyon sokat segíthet az egészségügyi személyzetnek azzal is, hogy a szövegek elejére a szükséges esetekben szakmai tájékoztatót is becsempésztünk szerző kollégáimmal, Dr. Zseni Annamáriával és Dr. Jakubovits Edittel. Mindegyikünknek szoros kapcsolata van a betegellátás testi vonatkozásaival is, így könnyen tudjuk ötvözni szövegeinkben a szomatikus megközelítéseket a pszichés megközelítésekkel. Ez a kettő együtt ad biztonságérzetet a hallgatónak, mert konkrét információkat és lelki támogatást is kapnak.

M.A.: Van egyáltalán hasonló kezdeményezés az online térben?

S.E.: Nagyon sokféle szuggesztív, illetve, ha úgy tetszik, „pszichobulvár” hipnózisszöveg található az interneten, olyan trendi témákban, mint hogyan szokjunk le a dohányzásról, hogyan legyünk sikeresek, soványak, hogyan legyünk nagyon szexik. Ezeknek a szövegeknek a minősége különböző. Vannak szakemberek által összeállított szövegek, amelyek szakmai kritériumoknak is megfelelnek. Vannak viszont olyanok is, amelyeknek semmi köze a pszichoterápiához vagy valamilyen leírt és elvárható minőségű kritériumrendszerhez.

A legnagyobb különbség a Hipnoword applikáció és a bárhol elérhető szuggesztív szövegek között az, hogy az appnak pontosan meghatározott, rendszerbe foglalt célkitűzése van, a cél eléréséhez használt eszközök pedig a hipnoterápiás működés szabályainak messzemenőkig megfelelnek. Az applikáció rendszere és szövege is lektorált, ami szintén különbség.

Az applikációval egy struktúrát kezdtünk el felépíteni, hiszen ez nem egy kész applikáció, hanem egy folyamat első lépése, hosszú távra tervezünk.

M.A.: Egy korábbi riportban említette, hogy a Covid-19-cel kapcsolatos bővítéseket is terveznek. Ezen felül mi várható még?

A jelenlegi tizenkét hanganyag a duplájára nő majd a következő frissítéssel, ami 1-2 hónapon belül elérhetővé válik. Ezen túl is számos további tervem, elképzelésem van a folytatást illetően.

Az első frissítés tartalmazza majd ezt a covidos blokkot, de lesz benne egy „nők egészségéért” című blokk is, amelyben szülésre felkészítő hipnózis lesz. Ezt már szülés előtt másfél-két hónappal érdemes hallgatni. A babával való kapcsolatteremtést és magára a szülés közös aktusára való felkészülést fogja segíteni. Egy másik hanganyag a menstruációs nehézségek enyhítésére szolgál majd.

Van egy „fejlődő” blokk a frissített applikációban, ami a nehéz, megterhelő vizsgálatokra való felkészülést segíti. További fájdalomcsillapító szövegeket is tartalmazni fog a frissítés. Sokan küzdenek alvási nehézséggel, ezért lesz benne egy bárki számára hallgatható altató. 

A „Test és lélek egyensúlya” részhez lesznek további kiegészítések, például a „Mindenség tenyerén”, illetve a „Bezártan is szabadon”.

Vannak olyan élethelyzetek, amikor fizikailag, lelkileg vagy mindkét területen bezárva érezzük magunkat. A „Bezártan is szabadon” szöveg segít, hogy ezekben az állapotokban mégis meg tudjuk találni, meg tudjuk élni a belső szabadságunkat.

Egy másik bővítés abban segít majd, hogy az izoláció érzéseit csökkentse, érzékeljük azt, hogy egy nagy egészhez tartozunk mindannyian.

Az applikáció térítésmentesen tölthető le az Appstore-ból és a Playáruházból. A számítástechnikai hátterét és a design-t a Green Go Imagination fejlesztette. Az applikáció további fejlesztése során figyelembe veszik a felhasználók visszajelzéseit és javaslatait is. A fejlesztés teljes egészében dr. Somogyi Erika doktornő finanszírozása, így a bővítés üteme gyorsulni tud, ha támogatók is társulnak a projekthez. Aki érzi a Hipnoword fontosságát, a hipnowordapp@gmail.com  e-mail címen tudja felvenni a készítőkkel a kapcsolatot az esetleges donációt illetően.

Kiemelt kép: a Hipnoword logója