Gyógynövények gyerekeknek

Méhész Ádám összegyűjtött néhány gyógynövényt, melyek nem csak biztonsággal alkalmazhatóak gyerekeknél, de érdemes is használni őket!
szurokfu

Előszóban

Méhész Ádám vagyok, és összegyűjtöttem pár gyógynövényt, amelyek nem csak biztonsággal alkalmazhatóak gyerekeknél, de érdemes is!

Már gyerekkorban javallott szoktatni a gyerekeket a gyógynövények ízvilágához. Ezt legegyszerűbben a natúr teák napi étrendbe iktatásával érhetjük el. Egészségesebb táplálkozási szokásokat segítünk elő nála, ha szoktatjuk azon élelmiszerekhez, melyek nincsenek tele ízfokozókkal és tartósítószerekkel. A gyógyteák nyilván csak egy kis részt foglalnak el abból, amit az egészséges táplálkozás témájához köthetünk, de valahol ezt is el kell kezdeni. Ez a cikk természetesen nem csak azoknak szól, akik már csatlakoztak a szülők és nagyszülők soraihoz, az óvoda- és az iskolaprogram munkatársai is sok hasznos információt találhatnak az írásomban.

Kakukkfű

Mezei kakukkfű. Fotó: Méhész Ádám

Az egyik legbiztonságosabb gyógynövény kicsik számára. A boltok polcain főleg a mezei kakukkfűvel (Thymus serpillum L.) találkozhatunk. Ez pedig így is van jól, mert ez a leghatékonyabb számunkra a kakukkfű fajok közül. Egyébként a növény gyűjtött része a virágos hajtás felső 10-15 cm-es része.

1. Alkalmazás:

Igazából már 2 éves gyereknek is elkészíthető, de ekkor még a teát (2,5-3 dl) mindössze csapott teáskanálnyi növényből készítsük el. Ha pedig már betöltötte a harmadik életévét, akkor nyugodtan használhatunk púpos teáskanálnyi (vagy csapott evőkanálnyi) mennyiséget is a tea elkészítéséhez. Immunrendszert erősítő hatása jelentős, pláne ilyen fiatal korban. Gondoljunk csak arra, hogy a felépítő folyamatok akárcsak havi szinten mekkora növekedést eredményeznek náluk! A kakukkfű tea segít az emésztési zavarok csökkentésében, valamint javít az étvágyérzeten. Köhögés és torokfájás esetén ideális. Fűszeres illatát és ízét hamar meg fogják kedvelni a kicsik.

2. Alkalmazás:

Csecsemőknél csak külsőleg alkalmazva használható. Ilyenkor a teát fokozott mennyiségben kell elkészíteni. Mivel az átlagos töménységéhez képest ötszörösénél jobban hígítva már csökken a hatásfoka, így 3-4 púpos evőkanál teafűre van szükség 5 liter tea elkészítéséhez. Műanyag lavór vagy kiskád esetén már elegendő kell, hogy legyen ennyi folyadék. Legalább 20 percig áztassuk, fürdessük benne a kicsit, így fogja kellően beszívni a bőre a tea illóolaját. A fürdetés során egyéb tisztálkodásra alkalmas anyagot ne alkalmazzunk, mert az jelentősen rontana a művelet hatásfokán. Ha ideális a fürdőszoba hőmérséklete, akkor a fürdővízből kiemelve törölgetni sem szükséges. Az a pár csepp nyugodtan rászáradhat a bőrére. A kakukkfű immunrendszert erősítő szerepet tölt be ilyenkor, de ahogy a kicsi belélegzi, enyhe nyugtató hatását is kifejti majd.

Apróbojtorján

Apróbojtorján. Fotó: Méhész Ádám

Herbáriákban, gyógyszertárakban ez is könnyen fellelhető. Az apróbojtorján csupán az egyik neve a sok közül. Hívják párlófűnek, apróbogáncsnak, de még repiknek is. Ha viszont a sok elnevezés elbizonytalanítana, akkor egészen nyugodtan kérjük a latin megfelelője, Agrimonia eupatoria L. néven. Ezt használva külföldön se adhatnak a kezünkbe rossz növényt. A virágos hajtás felső 30-40 cm-es része a legértékesebb számunka, így a tea ebből készül.

1. Alkalmazás:

Gyerekeknek 4 éves kortól adható. A tea színe egészen aranysárga, leginkább egy jó tokaji borra emlékeztet minket. Ízében természetesen már nem fog rá hasonlítani, de gyógyteához mérten nagyon kellemesnek mondható. Pont ezen tulajdonsága miatt gyakran használják kellemetlenebb teakeverékek ízének feljavításához. Fogyasztása immunerősítő hatással bír. Torokfájás és légzőszervi gondok esetén egészen hosszan elhúzva itassuk a gyerekkel. A máj és epe támogatása révén segíti az emésztést. Ha napi szinten adjuk a gyereknek, akkor 4 hét után tartsunk vele 2 hét szünetet. Azonban 7 éves kortól már nyugodtan ihatja megszakítás nélkül is.

2. Alkalmazás:

Borogatásként szépen segít enyhe hámsérülések kezelésében. Fontos azonban, hogy nyílt sebbe ne kenjük bele, várjuk meg, míg varréteg képződik rajta. Természetesen ez egyénfüggő, de ha a kicsi 3 éves korára még nem szokott le a pelenkáról, akkor ülőfürdővel rásegíthetünk erre. Ebben az esetben 3 púpos evőkanálnyi teafüvet adunk 2 liter, forrásban lévő vízhez és 1 percig főzzük. Mikor már fürdetésre alkalmas hőmérsékletűre hűl, akkor leszűrjük. Ülőfürdőként alkalmazva 15 percig hagyjuk benne a gyereket csücsülni. Kiemelés után szárazra törülhetjük. Az apróbojtorján segíti a záróizmok megfelelő fejlődését, így támogatja az ágybavizelés és egyéb vizelettartási problémák megszűnését. Fontos, hogy a fürdetéshez olyan törülközőt és lavórt használjunk, amit kevésbé sajnálunk, mert a tea jócskán be tudja sárgítani.

Málnalevél

Erdei málna. Fotó: Méhész Ádám

Az erdei málna (Rubus idaeus L.) is sok esetben csak vadmálnaként van emlegetve. Fontos, hogy ennél a növénynél csak a szépen kifejlett, vadon gyűjtött levelek alkalmasak számunkra, mert azokban van megfelelő mennyiségű hatóanyag. Érdemes tudni róla, hogy levelének alsó része természetes módon szőrözött (bolyhos). A tea készítésénél ennek csak egy kis része akad fenn a szűrőn, így a folyadék opálos lesz. Ez viszont a fogyasztásánál, a nyelésnél semmilyen problémát nem okoz. Illata kellemesen édeskés, akárcsak a termésnek.

1. Alkalmazás:

Mint az eddig felsorolt növények, úgy élénkítő hatású anyagot (koffein, teofillin) ez sem tartalmaz. Gyermekeknek 3 éves kortól adható, természetes ízét hamar meg fogja szeretni. Segíti az emésztést, ezáltal csökkenti a puffadást és mérsékli a bélgörcsök előfordulását. Hányingert enyhítő hatása közismert. Vitamintartalma sem elhanyagolható, így a téli időszakban, amikor lecsökken a friss gyümölcsök és zöldségek fogyasztása, pláne érdemes fogyasztani. Tartalmaz A-, B-, C-, D- és E-vitamint, így erősíti az immunrendszert. Ásványi anyagokban sincs benne hiány, így vas, kalcium, magnézium és foszfor tartalma sem elhanyagolható. Erősíti a körmöt, fogakat és csontokat, segíthet fogínyvérzés, afta és torokfájás kezelésében. Ilyenkor nyilván fontos, hogy a teát ne nyelje le egyből a gyermek, hanem előbb kicsit öblögessen/zubogtasson/gargalizáljon vele.

2. Alkalmazás:

1 éves kortól lemosóként/borogatásként alkalmazva segít védeni a bőrt. Enyhébb bőrfertőzések kezelésében hatékony lehet számára. A teát ez esetben is pont olyan erősségűre készítsük, mint ahogy szoktuk. Szemgyulladásnál napjában legalább 5-6 alkalommal használjuk. Nagyobb gyerkőcnél pattanásos bőr kezelésére ideális.

Szurokfű

Szurokfű. Fotó: Méhész Ádám

Gyógyszertárból kevésbé, gyógynövényboltból azonban könnyen beszerezhető. A közönséges szurokfű (Origanum vulgare subsp. vulgare) magyarosan csak oregánóként ismert. Azonban fontos megemlítenem, hogy ez egyáltalán nem az a növény, amit a boltokban fűszerként tudunk megvásárolni. A görög szurokfüvet szoktuk használni ételeink ízesítésére, de gyógyteák és egyéb kivonatok készítéshez a közönséges szurokfüvet érdemes. Ez utóbbi szerencsére hazánkban vadon is előfordul. Főleg napsütötte domboldalakon, erdőszéleken, hegyvidékeken találkozhatunk vele. Teljes virágzásakor gyűjtjük a virágos hajtás felső 25-30 cm-es részét. A tea illata és íze egyaránt fűszeres jellegű lesz, ami persze abszolút nem meglepő. Gyerekek és felnőttek egyaránt hamar meg szokták kedvelni.

1. Alkalmazás:

Ezt a növényt 5 éves kortól lehet adni kicsiknek. Majd 14 éves kortól akár napi 2 csészével is fogyasztható, de ilyen mennyiségben 1 hét után érdemes tartani vele 1 hét szünetet is. Étkezés előtt 30 perccel fogyasztva étvágyjavító hatású, míg étkezést követően emésztést segítő hatású lesz a gyerkőc számára. Élénkítő jelleggel főleg a testre hat. Izmok karbantartására, keringés javítására és immunerősítésre egyaránt alkalmas. Fertőtlenítő hatását akkor fejti ki igazán, mikor beköszönt az influenzás időszak. Köhögési ingert mérsékel és ápolja a hangszalagokat. Koncentrációzavar, fülzúgás, szédülés és egyéb agyi gondok elmulasztásában hatékony, mivel javítja a keringést.  Szabályozza a hormonműködést, ami segíthet a pubertással járó kellemetlenségek mérséklésében.

2. Alkalmazás:

Izomfájdalmak enyhítésére használható borogatásként. Ilyenkor a szálas teafüvet csak harmad annyi vízzel forrázzuk le, mint ahogy belső fogyasztásra készítenénk a teát. Ha azonban friss növény használatára is lehetőségünk van, akkor azt aprítsuk fel, fogjuk vászon közé és vízgőz felett melegítsük. Majd ezt a meleg batyut helyezzük az érintett testrészre és hagyjuk ott legalább 20 percig. Izomhúzódás, izomláz, gyakori izomgörcsök esetén segíthet a leghatékonyabban, de elfeküdt nyak ápolására is ideális.

Citromfű

Orvosi citromfű. Fotó: Méhész Ádám

Ez az a növény, amit szinte mindenki ismerhet, hiszen kertekben igen gyakori. Szépen kifejlett leveleit virágzástól függetlenül egész nyáron gyűjthetjük. Az orvosi citromfű (Melissa officinalis L.) is a könnyen fogyasztható növények közé tartozik, nem hiába nagy kedvenc felnőttek körében is. Mivel a levelét használjuk, így a forrázott teafűnek elég 8-9 perc áztatási idő. Azonban, mint oly sok gyógytea készítésénél, fémszűrőt alkalmazni itt sem ajánlott, mert ront a hatásfokán. Napszaktól függetlenül bármikor iható.

1. Alkalmazás:

Biztonságos jellege folytán 2 éves csöppségnek már adható, de még csak fele adag teafűvel készítsük el neki a gyógyteát. Majd 3 éves kortól mehet neki a teljes adagból készített gyógytea. Bár sok gyerek várja az óvodát, van akinél feszültséget vált ki. Ennek orvoslásában hatékonyan segít a citromfű, ugyanis nem csak nyugtató, de idegerősítő is. Mivel különösebben erős íze nincsen, így kezdeti időszakban adhatunk hozzá egy kevés mézet, de ezt pár hét alatt teljesen érdemes elhagyni belőle, hiszen a teának a nyugtató hatásfokát szeretnénk a leginkább érvényesíteni. Fogyasztása estére hatékony segítség a nyugodt alváshoz. Kevésbé ismert róla, de antivirális hatású, így influenzás időszakban is érdemes fogyasztani.

2. Alkalmazás:

Lemosóként kisebb sérülések esetén gátolja az elfertőződést és segíti a seb gyógyulását. Alkalmazható még bőrgombák, candida és herpesz esetén is. Utóbbiakra a gyógyszeripar is gyakran használja kenőcsök formájában.

Csipkebogyó

Vadrózsa áltermés. Fotó: Méhész Ádám

Ha frissen szeretnénk hozzájutni, akkor vele mindig meg kell várni az őszt, de aztán a téli időszakra nagyon jó szolgálatot tesznek az általunk gyűjtött bogyók.  A csipkerózsa (Rosa canina L.) talán az egyik leggyakoribb előfordulású növényünk. A bogyókat fontos, hogy mindig vágott állapotban áztassuk, különben nem sok hatóanyag fog távozni belőle. A 6-8 órás áztatási idő pedig nem is tűnik olyan soknak, ha a reggeli teának valót még este, lefekvés előtt beáztatjuk. Természetesen gyógyszertárban és gyógynövényboltokban is könnyű hozzájutni, ahol sok esetben vadrózsa áltermésként van megnevezve, de ez ne zavarjon meg minket. Savanykásan gyümölcsös ízének hála sokunk kedvence vörösesen barnás színű teája.

1. Alkalmazás:

Elkészítésénél figyeljünk arra, hogy a teát alaposan szűrjük le, máskülönben a szöszös állománya torokizgató hatású lehet. Amúgy 1 éves kortól már lehet adni kicsiknek. Természetesen ilyenkor a napi szintű alkalmazása még nem javasolt, de heti 2-3 csésze mindenképpen jótékony hatású lesz. C-vitamin tartalma jelentős, de van még benne A-, B1-, B2-, K- és P-vitamin is. Sajnos E-vitamint csak a magok tartalmaznak, így ha erre van szükségünk, akkor a szöszmentes magokat külön mozsárban kell porrá törni, majd célszerű az ételbe szórni. A tea immunerősítő hatásáról jócskán ismert, s pláne a téli időszakban jelentősen növeli a szervezet ellenálló képességét. Értisztító és érkarbantartó hatású, így erősíti az erek falát és javítja a rugalmasságát.

2. Alkalmazás:

Mivel külső alkalmazásban a csipkebogyó nem mondható annyira fontosnak gyerekeknél, így az utolsó javaslataim kismamáknak/anyukáknak szólnak.

A csipkebogyó magjából hidegsajtolással előállított olaj nem véletlenül olyan kedvelt a szépségipar számára. Mivel préselt olajról van szó, ezáltal nem tartalmaz allergéneket, nem irritál, így érzékenyebb bőrön is bátran alkalmazható. Hígítás nélkül kenegethető vele a célzott terület.

Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően támogatja a bőr kollagén termelését, ami a természetes ránctalanításban vesz részt. Erőteljes antioxidánsnak tekinthető, így még preventív jelleggel érdemes ápolnunk vele a terhességi csíkoknak kitett bőrrészt. De ha már ezt a cikket csak utólagosan olvassák a hölgyek, akkor omega-3 és omega-6 zsírsav tartalma segít a már kialakult hegek gyógyításában, halványításában. Magas E-vitamin tartalma gátolja a sejtek öregedését. Mivel UV sugárzásra érzékeny olajról van szó, így érdemes sötét helyen tárolni, illetve estére alkalmazni a kívánt testrészeken.  Szerencsére ez a fajta olaj gyorsan felszívódó, így nem kell sokat bíbelődni a kenegetésével.

Pár zárszó

Ez a 6 növény lett általam kiválasztva, melyeket kimondottan tudok javasolni gyermekek számára, de természetesen akad még jó pár ezen felül. Írhattam volna még az orvosi székfűről, a fekete ribiszkéről, a fehér akácról, különböző menta fajokról, a vadszederről, a fekete bodzáról, illetve a hársfa fajokról is. De ezt a sok tudást jobb élőben átadni, mikor látjuk is a növényt, mert úgy jobban rögzül. Például egy nyári kirándulás alkalmával. Ilyesmiket pedig én magam is tartok. Gyógynövénytúráimra bárki csatlakozhat, pláne az útvonalaim is úgy lettek kialakítva, hogy korosztálytól függetlenül teljesíthető legyen mindenki számára. Egyéb hasznos anyagok és a jelentkezéshez szükséges információk megtalálhatóak Facebookon: „Gyógynövénytúra – Méhész Ádám” néven.

Méhész Ádám írása