Emberarcú, etikus gazdaság

Dr. Baritz Laura Sarolta (Laura nővér) TED-előadása

Egyszer, 2012 környékén, még egy bohém művészpincében dolgoztam Budapest bulinegyedében (S. D. G.). A felolvasóestek, kiállítások, színházi előadások mellett szabadegyetemet is szerveztünk akkori barátaimmal. És egyik este ebbe a dohos, vöröslámpás, szedett-vedett kultúrbarlangba lemerészkedett Laura nővér is, aki volt kedves elfogadni meghívásunkat. Talán ha tizen voltunk, mégis órákon át beszélgettünk. Közvetlen volt, barátságos, értelmes. A letisztult értékszemlélete már akkor megfogott, azóta velem maradt.

Mit takar a háromdimenziós, emberarcú és etikus gazdaság? TED-előadásában erről beszél bővebben.

Baritz Laura Sarolta közgazdász, a Sapientia és a Corvinus egyetemi oktatója. Budapesten született. Édesapja Baritz Árpád gépészmérnök, édesanyja Farkas Sarolta, zongora- és énektanár. 1983-ban közgazdasági diplomát szerzett, és külkereskedelmi területen dolgozott. Nyelvtudása és szakmai ismeretei révén nagy üzleti projektekben vett részt.

Édesanyja 1993-as halála után lépett be a domonkos rendbe, de ezzel pályáját nem hagyta el végleg, csupán módosított alapjain és irányán. 2014-ben PhD-fokozatot szerzett. Dolgozatának címe: Háromdimenziós gazdaság. Lehet-e gazdálkodni erényetikai paradigmában? Társaival együtt az alternatív, emberközpontú közgazdaságtan képviselője. Ma elsősorban tudományos munkásságával, oktatásával segíti a közös tudást.

Olvass többet Laura nővérről: Sikeres menedzser volt, ma ő Laura nővér – nagyinterjú az emberközpontú gazdaságról és arról, hogy nem a repülőn van a boldogság (Forbes, 2018. 12. 25.)

Kiemelt kép: a Forbes cikke Laura nővérrel

Hozzászólások (1):

  1. Fürediné Kiefer Edit

    2021/11/22 at 18:11

    Ez az elképzelés még jobb és gyorsabb, mint amit mérnökök az aranykorszakról terveznek, ott az átmeneti idő vagy 20 év a felkészülésre, ez a módszer,amit a nővér fejteget, ezt azonnal fontolva haladva lehet alkalmazni. Nagyszerű idea egy közgazdásztól, pénzügyestől, hogy a számok értékét reálisan tudja felmutatni. Annyit én is tudtam kb.98-ban, hogy ha romlik az erkölcs, a pénznek is romlik az értéke. világ tudás minden korban benne van a levegőben, csak fel kell ismerni a változást.Például nekem olyan ideám lett, hogy a hatalomnak meg kell szűnnie a II.Vh.vészkorszak tanulsága után, senkinek nem lehet olyan nagy az egója, hogy akár verbális háborút indítva eszme nélkül is kipécézzen egy ember típust és ellentéteket szítva egymásnak ugrasszon polgárokat és hatalmát uralkodásra és haszonszerzésre használja.Ami megtörtént gyötrelem volt a történelemben, az nem ismétlődhet meg a 3.évezredben,nekem ez az állításom és jó lenne ezt a kollektív tudatba is tudásként elültetni,mert ez lenne a nem ártás törvénye a gyakorlatban, hiszen azért születtünk a földre, hogy tanuljunk és szeretet gyakoroljunk, azaz egymásért éljünk.

Hozzászólások.