Clare Tarwell különleges babái a sokféleség ünneplésére

Egy brit édesanya baba készítő manufaktúrát nyitott, hogy az átlagtól eltérő megjelenésű gyerekek is játszhassanak magukhoz hasonló babákkal.

Gyermekkori játékaink kiemelkedő fontossággal bírnak az életünkben, mert általuk azt tanuljuk meg, hogy hogyan működik körülöttünk a világ. Énképünk fejlődésében szerepet játszanak a családtagok, kortársak, a média és a játékok üzenete is arról, hogy kultúránk milyen típusú viselkedést és megjelenést tart elfogadhatónak vagy értékesnek. Önmaguk elfogadása és pozitív önértékelésük szempontjából nagyon fontos, hogy a gyerekek találkozhassanak hozzájuk hasonló, pozitív hősökkel és alakokkal, hogy a csoportot, amelynek valamilyen formában tagjai, pozitív színben lássák.

Clare Tarwell a négyéves, hallássérüléssel született kislányát, Matildát szerette volna meglepni egy olyan babával, aminek a kislányáéhoz hasonló hallókészüléke van. 

Miután semmilyen ehhez hasonló játékot nem talált a boltokban, Clare először nagyon elkeseredett, mert úgy érezte, hogy a társadalom egyszerűen nem tartja elég fontosnak a Matildához hasonló állapotú gyerekeket, ezért nem figyelnek oda az ő igényeikre. Ezért az édesanya létrehozta a nonprofit szervezetként működő Bright Ears UK manufaktúrát, ahol a hagyományos kereskedelmi forgalomban lévő babákat úgy alakítják át, hogy azok megfeleljenek a gyerekeknek.

A főállásban radiológiai technikusként dolgozó Clare már több mint kétezer babát adott el azóta, hogy 2017-ben elkezdte küldetését. Reméli, hogy a jövőben az egészségügyi problémákkal küzdő gyermekek bármelyik boltba bemehetnek, és a szokásos babák mellett láthatnak hasított ajkú vagy hallókészülékes babákat is. Így ezek a gyerekek „normálisnak” érezhetik magukat, és nem érzik magukat „másnak”.

Az alábbi képeket a szervezet hivatalos Facebook-oldaláról válogattuk:

Hadházy Sára írása

Forrás: Bright Ears UK Facebook oldala

Kiemelt kép: Jansel Ferma (Pexels.com)