Belső tér – külső tér

Interjú Breszkovics Bernadettel, Facebook-oldalunk 1000. kedvelőjével
hullám

A Tudaton Magazin tavaszi indulása óta sok mérföldkövet tudhat már maga mögött. A mára 15 fős, önkéntes alapon verbuválódott szerkesztőség napi szinten fáradozik azon, hogy a tudatosság jegyében érdekes, szórakoztató és informatív tartalmakat közöljön az önismeret, környezet és egészség témakörökön belül.

De ezt egyáltalán nem futószalagként kell elképzelni. Szerzőink is megtapasztalhatták, hogy ha szükséges, együtt ötletelünk velük, és a cikkeik mellé alkotói oldalt készítünk nekik, hogy az olvasók jobban megismerhessék őket, tudjanak arcot és személyiséget kapcsolni a névhez. Ugyanígy, a szerkesztőség tagjai is egyesével bemutatkoznak. És persze folyamatos egyeztetés mellett hangoljuk össze, hogy ki épp min dolgozik, megbeszéljük az egyes szerzőkkel és cikkeikkel szerzett tapasztalatainkat, kikérjük egymás véleményét a szövegek kapcsán, időről időre ötletbörzéket tartunk. Mivel a szerkesztőségi csapat legtöbb tagja azért van itt, hogy fejlessze a tudását és szakmai tapasztalatot szerezzen, ezért az egyéni tudásunkat igyekszünk megosztani egymással, és bárki bármelyik feladatban kipróbálhatja magát. És bizony teendő akad bőven, akár csak ha a most indult országos cikkíró és alkotó pályázatunkat nézzük (Belső iránytű – külső úti cél).

Visszatérve, az egyik ilyen fontos mérföldkő az volt számunkra, amikor a Facebook-oldalunknak meglett az 1000 kedvelője. Mivel olvasóink túlnyomó része innen értesül cikkeinkről, nagy izgalommal, szinte ünnepi visszaszámlálással vártuk, ki lesz az, aki megnyomja az ezredik lájkot.

Breszkovics Bernadett volt az 1000. kedvelőnk, és szerettük volna jobban megismerni őt. Mert hiszünk benne, hogy az online tér nem egy arctalan információfolyam, hanem egy találkozási lehetőség.

Breszkovics Bernadett

S. D. G.: Honnan származol, hol élsz most?

B. B.: Komlón születtem, ott éltem gyerekkoromban, valamint Pécset is az otthonomnak érzem valamelyest, ahol rengeteg időt töltöttem. Középiskolás tanulmányaimat is a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnáziumban végeztem. Az itteni évek alatt csúcsosodott ki bennem a festészet, irodalom, művészettörténet iránti szeretetem.

S. D. G.: Az adatlapodon láttam, hogy a Képzőművészeti Egyetemen tanultál. Mit tanultál ott, és milyen karrierutat jártál be eddig? Megosztanád velünk pár alkotásodat?

Breszkovics Bernadett: Nappali (2017, olaj-vászon, 85×85 cm)

B. B.: A Pécsi Művészetiben Valkó László festőművész volt a szaktanárom, aki nagyon lelkesen avatott be a festészet, művészet, filozófia világába bennünket, és úgy gondolom, hogy a festészet iránti elhivatottságom és szenvedélyem ekkoriban, nagy részben az ő hatására alakult ki.

A Képzőművészeti Egyetemen festészet szakon diplomáztam. Az Epres kertben volt a műtermünk, és ezek az éveim főként az útkeresésből, kísérletezésekből, felismerésekből álltak. Nagyon izgalmas folyamat, ahogyan valami megszületik az emberben, és először kísérletezések követik, majd manifesztálódik, és a következő lépésben vagy következő alkotásban kibontakozik, továbbgördül egy ihlet, inspiráció. Engem a vizuális benyomások, emlékek, érzések inspiráltak, amiket összesűrítve, minél esszenciálisabban akartam visszaadni. Gyors vázlatok, kollázsok, foltokban-színekben megragadott képek voltak a számomra kézenfekvő kifejezési formák.

A témám sokáig belső tér/enteriőr volt, ahol szintén az összbenyomás, összhatás, atmoszféra visszaadása volt az elsődleges cél. Mostani munkáimban textilekkel foglalkozom, ahol szintén bizonyos érzetekre összpontosítok: nőiesség, lágyság, egy-egy korszak, identitás megidézése.

S. D. G.: Milyen szerepet tölt be az életedben a művészet és a művészet általi önkifejezés?

A mindennapok során egyre többször észlelem, hogy az élet minden területén az ember mást sem tesz, mint önkifejez, akkor is, ha nem tudatos, illetve hogy a művészeti és nem művészeti kifejezés között bizonyos értelemben szinte el is tűnik a határvonal.

Persze fantasztikus, amikor az ember (meg)talál egy olyan művészeti formát, amiben ki tudja önmagát fejezni, de itt inkább azt találom érdekesnek, hogy itt már bekapcsolódnak olyan (képzőművészet esetében vizuális) szempontok is, amik egy másik szintre is tudják emelni, ki tudják tágítani a kiindulópontot. Itt nem magasztos emelkedettségre gondolok, hanem arra, hogy a művészet által olyan színtér jöhet létre, amihez mások is tudnak kapcsolódni, és többjelentésűvé válik az adott alkotás.

Breszkovics Bernadett: Piac ( (2018, olaj-vászon, 85×85 cm) )

S. D. G.: Milyen hobbijaid vannak, és miért pont ezek?

B. B.: Szeretek kirándulni, táncolni, fotózni, olvasni, rajzolni, írni. Az utóbbi időben talán az utazást emelném ki leginkább. Maga az utazás folyamata is örömmel tölt el, nekem mindig meditatív az utazás, és sokszor jönnek ilyenkor ihletek.

S. D. G.: Te hogy látod, az önismeret, a környezet és az egészség milyen szálakon kapcsolódik össze a mindennapjaidban?

B. B.: Tetszik, hogy ezt a három dolgot kérdezed, elgondolkodtatott. Sokszor halljuk, hogy a test (fizikai sík) és a lélek/szellem (pszichés, emocionális és racionális síkok) hogy vannak hatással egymásra, de tényleg fontos szerepe van a környezetnek is. Tulajdonképpen itt is arról van szó, hogy minden összekapcsolódik és kihat egymásra, de az is fontos szempont, ahogyan párhuzamosan alakulnak.

Ha belülről, kicsiben kezdi az ember a változtatást (önmagában), kihat a környezetre és az egészségre. Fordítva is, ha a környezetünkben van változás, vagy a környezetet alakítjuk, az visszahat a lélekre, személyiségre.

Nagyon izgalmasnak tartok minden olyan interakciót, ami formálja a személyiséget, tükröt ad önmagunkról. Egészség, betegség kapcsán számomra pozitív ez a hármas együtt, mert azt sugallja, hogy lelki, testi egészségünk is nagyrészt rajtunk múlik, hogy hogy viszonyulunk önmagunkhoz, környezetünkhöz, és mindezen változtatni is tudunk.

S. D. G.: Mi az, ami tetszik a magazinban, vagy mi az, amiből szívesen látnál többet?

B. B.: Nagyon tetszik, hogy többféle témával foglalkozik a magazin. Könnyed, lélekemelő írások, kreatív ötletek, programajánlók, receptek, művészet, pszichológia, interjúk, történetek, tanító jellegű írások, amik közül lehet csemegézni. Különösen tetszik a magazin nyitottsága, az Írj te is! rovat, hogy interaktív az olvasók számára is, és közösséget hoz létre. Az oldalt nézegetve egyáltalán nincs hiányérzetem, de a kérdésre válaszolva izgalmas lehetne a Művészet fül alatt esetleg még több művészeti bemutatkozás, interjú.

S. D. G. Ezt mindenképp megfontoljuk, nagyon jó ötlet! Köszönjük a bemutatkozásodat, és sok sikert kívánunk neked! Reméljük, sok hasznos írással találkozol majd nálunk, és adj majd hírt, hol láthatjuk legközelebb kiállítva az alkotásaidat!

További információ: Bernadett művészeti weboldalán és alkotói Facebook-oldalán

(Kiemelt kép: Breszkovics Bernadett: Hullám (2015, olaj-vászon, 53×72 cm)

Az interjút készítette: Sós Dóra Gabriella