Az irodalomterápia nem „beszedem és hatni fog”, hanem egy sokkal több komponensből álló dolog

Interjú Jakobovits Kittivel Irodalomterápia című könyvéről
Irodalomterápia

Jakobovits Kitti pszichológus, irodalomterapeuta, a tavalyi első Tudaton-páyázat (Belső iránytű – külső úti cél) zsűrijének tagja. 2021-ben megjelent első könyve, az IrodalomterápiaA könyvespolcod pszichológus szemmel, ennek kapcsán készített vele interjút Domján Júlia a Kollektív Magazintól.

Milyen érzés volt a kezedbe fogni fél éved munkáját?

Kicsit remegős. (nevet) De persze nagyon jó. Érdekes volt megtapasztalni, hogy a végeredményt látva egyszerre éreztem magam nagyon büszkének, erősnek és magabiztosnak, ugyanakkor igazán sebezhetőnek is. Hiszen írtam egy könyvet, ami viszont kikerült a világba, és innentől bárki elolvashatja, és bizonyos szintig belém is láthat. Dr. Kőváry Zoltán erre azt mondta, hogy „Kitti, most már halhatatlan vagy” – ez végképp nem nyugtatott meg.

Feldolgoztad már a történteket?

Néha azt hiszem, hogy nem fogtam fel, mert összességében túl nyugodt vagyok ebben az egészben. (nevet) De valahol meg annyira természetesnek érzem, hogy van egy könyv, ami a részem. Tehát persze, nagyon izgalmas ez az egész, de otthon érzem magam benne.    

Gondolom, szerettél volna mindig is publikálni?

Persze, célom volt! Csak arra gondoltam, hogy erre majd jóval később lesz lehetőségem.

Ez az első magyar kiadás a témában, igaz?

Ami ennyire a nagyközönségnek szól, igen. Béres Juditnak néhány évvel ezelőtt jelent meg könyve, ami a képzésen is tananyag. Bár az is szólhat laikusoknak egyaránt, de ennél azért szakmaibb. Azon kívül persze született egy-két könyv még, de azok inkább kifejezetten a szakembereknek íródtak, amik közül sokat már nem is lehet kapni. Tehát ami így kinyitotta a kaput az irodalomterápia világába, abból az enyém az első.

Az interjú folytatását a Kollektív Magazin oldalán olvashatod tovább. >>

Kiemelt kép: Jakobovits Lili/Kollektív Magazin

hirdetés