Tanulj az ágyban! (Animált TED-ek)

Megfér egymás mellett szerelem és önállóság? Megbízhatsz-e az emlékeidben? Mitől nyelv egy nyelv? Ma is tanulhatunk valamit!
kiemelt_ted

TED-Ed edukációs felületén olyan ismeretterjesztő előadásokat találhatsz, amelyek bármelyik korosztálynak érdekesek, informatívak, szórakoztatók. Ráadásul művészileg is érdekfeszítő, hogy profi előadók, narrátorok és animátorok kooperációja révén izgalmas tudásanyagok hozhatók össze. Ezúttal önismereti kalandozásra indulunk!

Tanya Boucicaut: Megférhet egymás mellett szerelem és önállóság?

„Morajló mennydörgés. Süvöltő szél. Pusztító zivatarok. Az 1928-as Okeechobe hurrikán miatt sokaknak menekülniük kellett a pusztítás sújtotta területekről. Azonban Janie Crawford számára a hurrikán lehetőséget adott arra, hogy váratlanul hazatérjen. Így kezdődik Zora Neale Hurston A szemük Istent figyelte című híres regénye, mely egy fekete nőről szól, aki szerelmet és önállóságot keres. Tanya Boucicaut a Harlem-reneszánsz e klasszikus alkotását mutatja be.”

Rendező: Tomás Pichardo-Espaillat
Narrátor: Safia Elhillo
Zene: Cem Misirlioglu

Sheila Marie Orfano: Megbízhatsz-e az emlékeidben?

„Egy szamurájt holtan találnak egy csendes bambuszerdőben. A bűntény kizárólagos szemtanúi beszámolnak az eseményekről. Azonban, ahogy elmesélik a történteket, egyértelművé válik, hogy minden vallomás hihető, mégis különböző, így minden szemtanú gyanúba keveri magát. Mi is történik itt? Sheila Marie Orfano közelebbről is megvizsgálja az egymásnak ellentmondó nézőpontok jelenségét, az ún. Rasómon-effektust.”

Rendezte: Jeremiah Dickey
Narrátor: Bethany Cutmore-Scott

Martin Hilpert: Mitől nyelv egy nyelv?

„A világ különböző tájain a mandarin és a kantoni nyelvjárást a kínai nyelv változatainak tekintik, jóllehet a kettő annyira sem hasonlít egymásra, mint a spanyol és az olasz. Másrészről, a dánok, a norvégok és a svédek, akik három különböző nyelvet beszélnek, általában gond nélül megértik egymást a saját anyanyelvükön. Mikor tekintünk tehát egy nyelvi változatot dialektusnak, és mikor önálló nyelvnek? A kérdésnek Martin Hilpert próbált a végére járni.”

Rendezte: Luísa M. H. Copetti, Hype CG
Narrátor: Addison Anderson
Zene: Gabriel Maia

Összeállította: Sós Dóra Gabriella

Kiemelt kép: Cottonbro / Pexels.com