A vegán és fenntartható tetoválásokról

A vegán tetkók és a tetoválások fenntarthatóvá tétele is dívik, miközben egyelőre azt sem tudni, mi van a festékekben. Változás küszöbén állunk.

A vegán táplálkozás néhány esetben ma már konkrét mozgalommá nőtte ki magát. Elnagyolva: akik nem csupán az állati eredetű ételeket kerülik, hanem mindent, ami állati eredetű, a veganizmus hívei. Sem ruha, sem használati tárgy, sem semmi nem veszi őket körül, ami állati eredetű, sokan még a húsevő háziállataikat is vegán életmódra szoktatják át. Hát naná, hogy ezt a hullámot a tetoválóvilág egy része is meglovagolja. 

Szalonvegánok 

Több tetoválószalon is fontosnak érzi feltüntetni, hogy vegánbarát hely. Ez nem csak abban nyilvánul meg, hogy növényi eredetű festéket használnak, sok esetben tippekkel látják el a klienseket, hogyan készüljenek fel vegán módon a tetoválásra, mire figyeljenek az utókezelésnél, és a tetoválás folyamata során is vegán eszközöket használnak. Aztán van, aki csak marketing célból használja a jelzést.  

„A legtöbb tetováló akaratlanul is vegán szerekkel dolgozik, mivel a festékek java része is vegán” – kommentálta a térnyerést Csörgő Anna, vagyis tattanna minimalista tetoválóművész, aki szerint sok esetben reklámfogásról van szó.


Haraszti Sándor is osztja véleményét, szerinte felkapott, hogy többen trendszerűen vegánbarátnak tüntetik fel magukat – és egyben gáz is. „Marketing célra mondjuk mindent gáznak tartok, ami nem a munkák minőségéről szól. Onnantól az már csak cirkusz, és nem a tartalomról szól” – tette hozzá a tetováló, aki lassan tizennegyedik éve varrja klienseit. 

Rendet tesz az EU a tetkótinták közt 

Egyébként mitől vegán egy vegán festék? A tetoválók szerint a színes tinták nagy része kizárja az állati eredetű összetevőket, ma már az is ritka, hogy a fekete szín ne növényi alapú legyen. Más kérdés, hogy honnan tudjuk, mi van a festékben, hiszen a jelenlegi szabályozás szerint lutri a tubus tartalma, teljesen bizalmi alapon használhatók. Na, de majd 2022-től! 

Az Európai Unió ugyanis megint hozott egy fontos szabályozást 2020. december közepén, amely a tetováláshoz és a sminktetováláshoz használt festékekben található anyagok korlátozását helyezte kilátásba. A festékek betiltásáról szó nincs, egyszerűen nem kerülhetnek bele súlyosan irritatív összetevők, CMR-anyagok. 2022. január 4-től sem forgalomba hozni, sem használni nem lehet a rendeletben felsorolt anyagokat tartalmazó festékeket.  

Ami még fontosabb, hogy a címkézési eljárásokba is beleszól a Nagy Testvér, szigorítani mondjuk nem nehéz, mert a gyártón, a márkanéven és a színárnyalaton kívül kis túlzással semmi nem volt eddig feltüntetve rajtuk. Részletes tájékoztatást és figyelemfelhívást is kell rájuk illeszteni a nyomdába jutás előtt, különben szankciók várnak a vállalatokra. Néhány szín és anyag mentességet élvez, mert készlethiányra készülnek a REACH által jóváhagyott festékekből 2022 elején, ezeket és további részleteket az EU kiadványa tartalmazza.  

tetoválások folyamata
Fotó: Luca Lenzi

A „theinksociety” Instagram-csoport szerint a tetoválófestékek önmagukban nem mondhatók sem veszélyesnek sem veszélytelennek, de jelenleg egyszerűen átláthatatlan, milyen összetevőkből mennyit tartalmaznak. Az iparági változásnak ők is és a tetoválóvilág jó része is örül.

Vegán tetkó és fenntarthatóság  

Olyan szalon is van, ami nem hirdet vegánbarátságot, mégis a fenntarthatóságra törekszik, ami az összképet tekintve, állatvédelem szempontjából előremutató. Többek között elképesztő mennyiségű törlőkendő fogy el egy tetoválás készítése közben, nagyon sok sebkezelő krémben van pálmaolaj vagy kőolajszármazék, ami végülis nem tartalmaz állati eredetű összetevőt, de kifejezetten nem is kedvez az állatvilágnak. Érdemes ezek alternatívájára helyezni a fókuszt. 

„Mivel a leginkább használt festékek nagy része vegán, és semmi másban szóba sem jön, hogy legyen benne állati eredetű, vagy állatokon tesztelt (tű, kábelek, desztillált víz, fertőtlenítő és fólia a fő használatos dolgok), a vazelin és esetleg a szappanod az, amiket tudatosan lecserélhetsz” – szórja a tippeket Anna, utalva rá, mire figyelhetünk kliensként. 

A felsorolásból szándékosan hagytuk ki a papírtörlőt, a cikk készülte közben ugyanis kiderült, hogy hiába 100% cellulóz, a kendők zselatin felhasználásával készülnek – e varázsütésre pedig máris non-vegán a termék.

Sok cég már a műanyagoknál könnyebben lebomló, komposztálható és fenntarthatóan előállított és kezelhető termékek gyártásába és forgalmazásába fogott, mondjuk a higiéniai okokból egyszer használatos bambusz törlőkendő is elérhető már.  

Sándor szerint a magyarországi árak esetében nehezen összeegyeztethetők a nagyon spéci dolgok. Gesztusként ügyelnek arra, ha egy „jó kávéra vagy angolos teára” kerül szalonjukban a sor, mindig legyen a stúdióban növényi tej az ügyfeleknek. Hogy mivel készüljön elő a vendég, ha vegánul vinné végig a folyamatot? Célszerű, hogy az időpont előtt ne ham and eggs legyen a reggeli menü, teszi hozzá mosolyogva. Az utókezelés esetében szerinte a gyártók jó részének repertoárjában vannak vegán krémek, de Sándor a száraz gyógyulást is preferálja. Anna pedig, ha igény van rá, a sheavaj és kókuszolaj használatát is ajánlja.  

Egyensúlyban a művészet és környezetvédelem 

Fenntarthatósági törekvésből rengeteg van. Az első és legfontosabb alapelv persze minden esetben ugyanaz: az a legjobb hulladék/ ruhanemű/ kiegészítő/ tetoválás, amely meg sem születik. Sajnos nem a lemondás évszázadát éljük, ráadásul az elfogadás, önmagunk és gondolataink reprezentálása hódít, amelynek testünk nagyszerű felülete lehet.

szatyor skiccen
@tattanna_ mintája

Azt sem jó figyelmen kívül hagyni, hogy a „Szeretlek, Erzsi” börtöntetkókon már jóval túlmutat a testvarrás, egyfajta művészeti forma mind művésznek, mind a vásznának, a fenntarthatóság pedig nem lehet elnyomója a művészetnek. Ez vice versa, a szeméthegyeket és mérgezett vizeinket akkor se felejtsük el, amikor álmaink mintáját festik a bőrünk mélyebb rétegeibe. 

Mácsadi Anni írása

Nyitókép: pixabay/ Aamir Mohd Khan