A legfinomabb húsmentes bolognai recept

Ha szerinted furcsán hangzik, akkor itt az idő, hogy kipróbáld! Nemcsak finom, hanem egészséges is.
Olasz vacsora

Ha olasz konyha, akkor persze, hogy mindenkinek a paradicsomos tésztaételek jutnak eszébe. Nem csoda, hiszen egyszerű alapanyagokból, kevés ráfordított idővel készül egy isteni ebéd vagy vacsora. A bolognai egy örök klasszikus, amivel igazi olasz hangulatot varázsolhatunk otthon a szürke hétköznapokba. Ez a recept attól igazán izgalmas, hogy nem a hagyományos darálthúskeverékből főzzük, és a spagettitészta is a polcon marad. Ezúttal egy vegán verziót hoztam nektek, ami azért érdekes, mert garantálom nektek, hogy egy vérbeli húsfogyasztó sem fogja észrevenni a különbséget.

húsmentes bolognai
Photo by Shelley Pauls on Unsplash

Szeretem a vegán ételeket és alapanyagokat, mert nem kell aggódnom a tejmentesség miatt. Biztonságos megoldás ezeket választani, ha az ételeidet a tejtermékek kihagyásával kell elkészítened. Ezenkívül figyelek arra is, hogy számomra megfelelő legyen a szénhidrát-zsír-fehérje arány az ételeimben. Ezért örültem, amikor felfedeztem a borsófehérje-granulátumot, amely remekül használható a darálthús alternatívájaként, és kitűnő bolognai készíthető vele – nemcsak szerintem, hanem a húsevő barátaim szerint is. Így készítsd el:

HOZZÁVALÓK

  • paradicsomszósz
  • aprított paradicsom
  • kókuszolaj
  • fűszerek (só, bors, bazsalikom, oregánó)
  • vöröshagyma
  • fokhagyma
  • répa
  • zellerszál
  • Éden prémium zöldborsófehérje-granulátum
  • tojásmentes tészta
  • sörélesztőpehely

RECEPT

Egy nagyobb serpenyőben kevés kókuszolajon megpirítok egy fél fej vöröshagymát. Két gerezd fokhagymát összenyomok, nagyságtól függően egy-két répát és két szál zellert lereszelek. Amikor ezeket jól összeforgattam, és kicsit lepirultak, ráöntöm a paradicsomszószt és néhány aprított paradicsomot is. A szószt ízlés szerint fűszerezhetjük. Ami nálam mindig kerül bele: só, bors, bazsalikom, oregánó.

Mint minden összetevő esetében, a paradicsomszósznál is fontos a minőség. Ezért a bolti, hígított paradicsomszószok helyett érdemes olyat keresni, ami odafigyeléssel készül, cukor és adalékanyagok nélkül, megőrizve a paradicsomok természetes, intenzív ízét. Ilyenek például a kistermelői, kézműves termékek, amelyekkel a különbség egyértelműen érezhető.

Eközben egy tálba vizet engedek, és beáztatom a borsófehérje-granulátumot. (A pontos arányok mindig a csomagoláson találhatók.) Mikor a bolognai ragunk már szinte kész, az utolsó percekben hozzáadom a fehérjét.

Fontos, hogy ezt a lépést a végére hagyjuk, mert a borsófehérjének nem kell sok idő, könnyen szétfő. Néhány percig főzzük együtt az egészet, majd jól összeforgatjuk a fűszeres paradicsomszósszal.

Közben sós, olívaolajos vízben megfőzzük a kedvenc tésztánkat. Az ilyen típusú szószokhoz, amik tartalmasabbak, általában olyan tésztaféléket ajánlanak, ahol a tészta formája biztosítja, hogy a szósz tartalma jól átjárja. Ilyen például a farfalle vagy a fusilli, ahol a kis mélyedések tökéletes helyet biztosítanak a szaftos falatoknak. Ehhez az ételkompozícióhoz én most tortiglionit használtam.

Ha elkészültünk, a szószt összeforgatjuk a tésztával, és tálaláskor megszórjuk egy kevés sörélesztőpehellyel. Friss bazsalikommal tálaljuk.

Hevesi Szandra fotója, húsmentes bolognai
Hevesi Szandra fotója

Hevesi Szandra bejegyzéseit megtalálhatjátok Mentes gasztro blog weboldalán, további tartalmait kereshetitek még az Instagramon.

Hevesi Szandra receptje

Kiemelt kép: Photo by Jakub Kapusnak on Unsplash

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.