5 perc lazac

Pácolt lazacfilé pikk-pakk, egész évre! #nyersenalegjobb
lazacfilé

Gergővel mi arra esküszünk, hogy amit magad készítesz, százszor jobban esik. Főleg, ha kiváló alapanyagokkal dolgozol, ráadásul spórolsz is vele. Ezért mi egy nekifutásra el szoktuk készíteni az egész évre való lazacunkat, hogy lusta reggeleken, vendégváráskor, szűkös hónapok végén, diétázós időkben előrukkolhassunk vele.

Hozzávalók:

  • 3 kg lazacfilé (sacperkábé, mi kettő nagyot vettünk)
  • 100 g kisszemű tengeri só
  • 50 g barnacukor
  • 0,5 cs kapor
  • 3 biocitrom reszelt héja

1. megjegyzés: mi a dupláját készítettük a pácnak, de felesleges volt: 200 g só, 100 g cukor, 1 csomag kapor, de sok megmaradt, ezért a fele is elég.

2. megjegyzés: vagy kuktáskodj, vagy dokumentálj, különben dühös lesz a szakács! 🙂

Ugye, milyen szép?
Öröm lesz ezzel dolgozni. Köszönjük, halacska!

Elkészítés:

1. Lepikkelyezed a halat. Megmosod, majd vastagabb papírtörlővel vagy tiszta konyharuhával leszárítod.

2. A bőrére fektetett lazacot felvágod (éles késsel) féltenyérnyi darabokra (vastagságtól függően, kb. 150 g legyen egy darab).

3. Elkészíted sóból, cukorból, kaporból a szárazpácot. Lereszeled a citromhéjat. A lazac bőrös felét beleérinted, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe (sic: nem serpenyőbe!) fekteted.

Este készítettük, lámpafénynél, ezért ilyen sárga minden. #nofilter

3. A tetejét is megszórod a szárazpáccal, majd ugyanilyen egyenletesen citromot is szórsz rá. Nekünk két tepsibe fért el a 3 kg hal.

OMG, lesz mit enni!

4. Minimum 3, de akár 5 napig is pácolod -5 °C alatt, szabad levegőn. Az a jó, ha szikkad, de mi azért lazán lefedtük alufóliával, hogy ne kóstolják meg a madarak, és ne szálljon bele kosz a jó kis pesti levegőből az erkélyen. (Ha kisebb adagot csinálsz, vagy nincs lehetőség a szabadban tárolni, mert túl meleg van, vagy nincs erkélyed/teraszod, akkor edényben, hűtőben is működik a módszer.)

5. Naponta leöntöd a levet, amit ereszt.

6. Egyesével vagy kettesével kiporciózod, elcsomagolod (mi konyhai zacskókat használtunk e célra, de ha tudsz fenntarthatóbb megoldást, oszd meg velünk), majd beteszed a mélyhűtőbe.

Hogyan edd?

A legjobb nyersen. Mivel a hűtőben elég szilárdra fagy, és amúgy is vesztett már folyadékot, ezért éles késsel könnyű vágni. Mi a bőrös részt ilyenkor eltávolítjuk, és leheletvékony szeletekre vágjuk. Általában vajas pirítóssal és friss salátával/zöldségekkel, citromlével fogyasztjuk.

De ha szeretnéd, egészben ki is sütheted a darabokat. Ilyenkor hagyd kicsit kiázni, és utána borssal, apróra vágott gyömbérrel süsd teflonos serpenyőben: 2,5 perc egyik oldal, 2,5 perc másik oldal.

Így készül az „5 perc hal”!

Gergő (amikor még nem tudta, hogy a férjem lesz egy napon) az első ottalvós randin lazacreggelit készített. A halas randiról (mint gasztronómiai koncepcióról) nemcsak ő, hanem két barátunk (apa és fia) is megosztotta a gondolatait:

Tippek:

  • Vásárold meg a filét a Metróban (nem reklám), ott a legolcsóbb, de piacon vagy ázsiai áruházakban is találsz egész lazacot vagy filézett lazacot!
  • Nagyszemű tengeri sót is használhatsz, de az kevésbé egyenletesen és lassabban oldódik fel.
  • Pácolás helyett füstöléssel is lehet próbálkozni, és akkor keress olyat, aki ebben szaki, vagy házilag is füstölheted egyesével, erre alkalmas konyhai eszközzel.
  • Ha ajándékba viszel belőle, legyen hűtőtáskád vagy jégakkud.

Farkas Gergő Tamás receptje

Dokumentálta, lejegyezte és kuktáskodott: Sós Dóra Gabriella